Як отримати житлову субсидію

7 травня, відбулася прес-конференція, на якій начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер розповіла про порядок призначення житлових субсидій.

З 1 травня 2015 року Уряд ухвалив зміну порядку надання субсидій з метою підтримки малозабезпечених верств населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Як і раніше, для призначення житлової субсидії необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації.

З 1 травня 2015 року призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів – заяви та декларації. Довідки про склад зареєстрованих, про розмір платежів за послуги та дані про доходи зареєстрованих громадян будуть отримані спеціалістами управління на запити у відповідні організації та установи.

З 1 травня 2015 року субсидія буде призначатися на 12 місяців з місяця звернення за субсидією.

Кожна сім’я міста отримала бланк заяви та декларації у квітні 2015 року. Також бланк заяви та декларації можна буде отримати в управлінні праці та соціального захисту населення, електронний бланк заяви розміщений на сайті управління.

Бланк заяви та декларації заповнює особа, на яку відкриті особові рахунки в організаціях, що надають послуги.

При  призначенні субсидії враховуватимуться доходи за попередній календарний рік без урахування податку з доходів фізичних осіб. 

Всім, кому була призначена субсидія до1 травня 2015 року, призначення субсидії на новий термін буде проводитися автоматично, тобто скасовується необхідність повторного звернення до управління у разі відсутності змін. Повідомлення про призначення субсидії будуть рознесені заявникам працівниками управління.

Якщо відбулися зміни в складі зареєстрованих, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, здійснена покупка на суму, що перевищує 50 тис. грн., одержувач субсидії зобов’язаний у місячний термін повідомити управління праці та соціального захисту населення.

ДОВІДКОВО: Протягом 2014 року за призначенням субсидії звернулось 9286 заявників (в тому числі вперше 717). Станом на 01.05.2015 року за призначенням субсидії звернулося 2656 заявників (в тому числі вперше 913 заявників). В опалювальний період 2014-2015р.р. середній розмір субсидії становив 450,00 грн. А в квітні 2015 року (після підвищення тарифів) – 885,00 грн. Держава гарантує стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг в разі підвищення тарифів за умови отримання субсидій.