Про реалізацію рекомендацій парламентських слухань на тему: “Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їх сімей: стан і перспективи”

15 листопада 2017 року Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю провів розширене засідання, на якому було розглянуто питання щодо стану реалізації рекомендацій парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їх сімей: стан і перспективи", що відбулися 18 жовтня 2016 року.

У засіданні Комітету взяли участь понад 100 осіб, серед яких були і представники органів державної влади – відповідальних за виконання рекомендацій, і представники громадських організацій учасників АТО. Від Черкаської області у засіданні взяли участь  та виступили з доповіддю Перший заступник голови Черкаської ОДА Коваль В.В та директор Департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА Чікало Р.О. Взяла участь у засіданні і представник від м. Умань – заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Гайдай О.Г.

Оцінки виконаної роботи по реалізації парламентських слухань були діаметрально протилежними. Відповідальні міністерства та відомства повідомили, що більшість з 43 рекомендацій парламентських слухань ними виконані. Громадські активісти з такою позицією не погодилися, обґрунтувавши свою думку фактами. Комітет, за результатами проведеного аналізу, дійшов до висновку, що виконано або частково виконано менше половини рекомендацій.

Це стосується, зокрема, відсутності комплексного порядку забезпечення учасників АТО інформацією про їхні права та соціальний захист; незабезпечення внесення до Єдиного реєстру учасників АТО відомостей про інвалідність таких осіб; відсутність спрощеного механізму подачі документів учасниками АТО для надання їм відповідного статусу, зокрема, шляхом обміну інформацією між відповідними органами; невжиття заходів щодо створення Національного військового меморіального кладовища; незабезпечення фінансування за рахунок держбюджету нейрореабілітації учасників АТО; відсутність програми діагностування та лікування інфекційних захворювань осіб, які брали (беруть) участь в АТО; невжиття заходів щодо створення Національно центру психологічної реабілітації; невжиття заходів щодо виділення додаткових коштів на покращення матеріально-технічної бази госпіталів ветеранів війни та центрів медико-психологічної реабілітації і придбання для них сучасного обладнання; незатвердження органами місцевого самоврядування планів зонувань населених пунктів або детальних планів території, тощо.

Дискусія на засіданні вийшла гострою, але висновки з неї, схоже, очевидні для всіх. Наданням пільг та інших держгарантій ветеранам, в тому числі учасникам АТО, займається понад 20 органів виконавчої влади, що породжує колективну безвідповідальність. Це в черговий раз переконує в необхідності створення єдиного органу державної влади, який буде нести відповідальність за належний соціальний захист українських ветеранів. Голова Комітету Олександр Третьяков за результатами засідання вніс пропозицію звернутися до Прем’єр-Міністра Володимира Гройсмана з проханням взяти під особистий контроль повне виконання рекомендацій слухань і запевнив, що Комітет будемо контролювати цей процес.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *