Інформація про зміни у законодавстві стосовно призначення житлових субсидій

Відтепер під час призначення субсидії на опалювальний період з 1 жовтня 2017 року враховується дохід сім'ї за І та ІІ квартали поточного року, а під час призначення субсидії на неопалювальний період (з 1 травня 2018 року) будуть враховуватись доходи за ІІІ та ІV квартали 2017 року.

Таким чином, враховуються більш актуальні доходи громадян. Інформація про доходи отримується, як і раніше, від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду України.

Зменшено соціальні нормативи користування газом, відповідно до яких держава надає пільги та субсидії.

 Тепер вони становлять:

 за наявності тільки газової плити — 5,4 куб. м на одну особу на місяць (раніше — 7,1 куб. м);

 за наявності газової плити та газового водонагрівача — 10,5 куб. м на одну особу на місяць (раніше — 14 куб. м).

У травні 2017 року вже були змінені норми для опалення житлових приміщень. Зокрема, зменшено соціальні нормативи використання для:

– природного газу для індивідуального опалення: з 5,5 куб. метра до 5,0 куб. метра на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць

– електричної енергії для індивідуального опалення: з 65 кВт год до 51 кВт год на 1 кв.метр опалювальної площі на місяць.

-теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) абонентам, житлові будинки яких обладнані будинковими приладами обліку: з 0,0548 Гкал до 0,0431 Гкал на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць.

Після закінчення попереднього опалювального періоду невикористані суми субсидій, надані для відшкодування витрат на газо-, електропостачання для індивідуального опалення були повернуті підприємством- надавачем послуги до бюджету у повному обсязі на підставі акту розрахунку.

Вперше в цьому році запроваджено виплату готівкою частини невикористаної субсидії на ці послуги в розмірі до 688 грн. за газ, та до 135 грн. за електропостачання.

Протягом літа управлінням проводилась напружена робота по залученню одержувачів субсидій до програми монетизації. Після отримання списків з Уманських електромереж, ПАТ «Уманьгаз», з червня до 1 вересня було прийнято понад 5 тис. заяв на виплату частини невикористаної суми субсидії.

Після продовження терміну подання заяв до 1 листопада до управління звернулось ще більше 1 тис. заявників.

На сьогодні всі звернення опрацьовані та проведено виплату майже 6 тис. заявникам на суму більше 3,7млн.грн.

Станом на 1 листопада 2017 року заборгованість по виплаті субсидій на житлово-комунальні послуги перед організаціями становить більше 33,8 млн. грн. Найбільша заборгованість перед ТОВ « Уманьгаззбут» – 17,8 млн. грн., Теплокомуненерго -4,8 млн. грн., Електромережі – 3,7 млн.грн., Уманьводоканал -3,7 млн. грн.

Наголошуємо, що заборгованість за надані комунальні послуги перед підприємствами – надавачами послуг ніяк не впливає на витрати одержувачів субсидій особисто. Вони сплачують лише обов’язкову плату, яка залежить виключно від доходу і розраховується індивідуально по формулі.

 Сьогодні в управлінні триває процес перепризначення субсидій на опалювальний період найбільшій кількості заявників за весь час дії програми житлових субсидій майже 22 тис. заявникам. Для порівняння у 2014 році було 5 тис. заявників.

Попередньо проведений автоматичний розрахунок субсидій для всіх одержувачів субсидії.

Завдяки цьому підприємства-надавачі житлово-комунальних послуг отримали інформацію про нараховані суми попередніх субсидій вже у жовтні.

Якщо у мешканців міста виникають питання, які потребують індивідуального вирішення, просимо звертатися в управління за адресою: вул. Садова, 9, каб. № 1, 1А, 4 та за телефонами 3-68-42, 3-45-26.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *