Зміни в призначенні пенсій

З 11 жовтня 2017 року вступив в дію Закон України «Про внесеня змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», згідно з яким з 1 жовтня 2017 року в Україні будуть діяти нові норми пенсійного забезпечення.

Умови призначення пенсії за віком

Пенсія за віком в 60 років з 1 січня 2018 року:

Пенсія за віком у 60 років буде призначатися за наявності страхового стажу 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватись на 1 рік. І в 2028 році, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

Якщо в 60-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати – допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років.

Ці правила діятимуть з врахуванням перехідного періоду підвищення пенсійного віку жінкам до 1961 року народження.

Пенсія за віком в 63 роки

У 63 роки пенсія за віком, як для чоловіків, так і для жінок, призначатиметься у разі наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу збільшуватиметься на 1 рік до досягнення в 2028 році 25 – 35 років страхового стажу.

Якщо в 63-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона  має право обрати – допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 63 до 65 років.

Пенсія за віком в 65 років

Починаючи з 1 січня 2019 року, особи в яких страховий стаж складатиме 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років.

Особи, в яких відсутній страховий стаж (загальний) тривалістю 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги, після досягнення 65 років за сукупним доходом сім’ї.

Починаючи з січня 2028 року, у разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку.

Пенсії на пільгових умовах та за вислугу років

Законом збережено право виходу на пільгову пенсію за Списками № 1 та № 2, зокрема:

  • для осіб, які зайняті повний робочий день на посадах, віднесених до Списку № 1 – після досягнення 50 років і за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах, і не менше 20 років у жінок, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах;
  • для осіб, які зайняті повний робочий день на посадах, віднесених до Списку № 2 – після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Також, право виходу на пільгову пенсію зберігається для чоловіків та жінок, які працюють трактористами-машиністами, доярками, робітницями текстильного виробництва, водіями міського пасажирського транспорту. 

Право на вихід на пенсію за вислугу років залишено лише артистам та військовослужбовцям. Особам, які на день набрання чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» мають вислугу років та стаж, необхідний для призначення пенсії за вислугу років, пенсія буде призначатися за їхнім зверненням.

Пенсії за вислугу років, які були призначені раніше, будуть  виплачуватись і надалі. Зміни стосуватимуться лише пенсіонерів, які виходитимуть на пенсію після 11 жовтня 2017 року – дня набрання чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

За більш детальними роз’ясненнями ви можете звертатись за тел.4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою: вул. Садова, 9 кабінет № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *