Всеукраїнський семінар «Професійна реабілітація та зайнятість осіб з інвалідністю, набутою внаслідок психічних розладів, а також ознайомлення з роботою сучасних реабілітаційних центрів»

За ініціативи ВГОІ «Гармонія» 6-10 липня 2017 року в м. Умань відбувся Всеукраїнський семінар «Професійна реабілітація та зайнятість осіб з інвалідністю, набутою внаслідок психічних розладів, а також ознайомлення з роботою сучасних реабілітаційних центрів».

На пленарне засідання, яке проходило в актовій залі адміністративного будинку Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України за участю заступника міського голови Лозінської Жанни Петрівни, голови постійної комісії Уманської міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Омелянчук Ірини Михайлівни, директора Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Хоменко Ольги Миколаївни, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Уманського державного педагогічного університету ім. П.Тичини Бондаренко Галини Василівни, представника відділення соціально-медичної реабілітації територіального центру соціального обслуговування Деснянського району міста Києва Сапало Інни Іванівни, фахівця із соціальної роботи Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів «Поділля» Лось Олени Петрівни, завітали представники громадських організацій людей з інвалідністю з Києва, Харкова, Запоріжжя, Вінниці, Одеси, Миколаєва.

Відкрив семінар Президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Гармонія», кандидат економічних наук, Заслужений працівник соціальної сфери України Антропов Юрій Володимирович.

Зі вступним словом за дорученням міського голови Олександра Цебрія вітала гостей заступник міського голови Жанна Лозінська. Вона також зазначила, що в місті реалізується 12 програм соціального спрямування. За рахунок коштів міського бюджету надаються додаткові соціальні пільги окремим категоріям громадян на суму майже 2,0 млн. грн. в рік.

Соціальна політика м. Умань побудована так, щоб надавати повсякденну підтримку людині від її народження до задоволення потреб в останні дні життя.

Об’єднано функції надання соціальних послуг в одну структуру. Умань – одне з перших міст України, яке за підтримки проекту Програми Розвитку ООН «Підтримка реформ соціального сектору в Україні» втілило в життя підхід «єдиного вікна» з надання соціальних послуг населенню.

В місті є потужна мережа соціальних закладів, які надають соціальні послуги дітям, молоді, сім’ям, інвалідам, пенсіонерам та іншим вразливим категоріям населення.

Ми пишаємося здобутками в сфері реабілітації, яку здійснюють 3 Центри реабілітації:

  • Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю «Пролісок» ;
  • Центр професійної реабілітації людей з інвалідністю;
  • Реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами, який є базою для реабілітації поранених учасників АТО області.

Працює 3 стаціонарних відділення Будинку ветеранів, Центр обліку бездомних осіб, Комплекс надання соціальних послуг бездомним, звільненим та особам з залежностями.

Пріоритетом соціальної політики міста Умань є не тільки збереження мережі соціальних установ, а їх подальший розвиток.

Модератором семінару була начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Кучер Г.М.

Заслужений працівник соціальної сфери України, начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Кучер Г. М. презентаційно демонструвала регіональні особливості створення реабілітаційних центрів, професійну реабілітацію та зайнятість людей з інвалідністю на прикладі мережі структурних підрозділів управління праці та соціального захисту м. Умань.

Директор Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ольга Хоменко ознайомила учасників семінару з результатами роботи Фонду та основними аспектами реабілітації осяб з інвалідністю в Україні.

Про «Центр соціальної та освітньої інтеграції «Без бар’єрів» Уманського державного педагогічного університету розповіла кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Галина Бондаренко.

Про роботу Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів «Поділля» доповіла фахівець із соціальної роботи Олена Лось.

Представники з різних регіонів України виступали зі своїми пропозиціями та проблемними питаннями у сфері реабілітації інвалідів з психічними розладами.

Підсумовуючи виступи, Президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Гармонія» Юрій Антропов запропонував всім подати свої пропозиції для узагальнення та повідомив, що за результатами роботи семінару ці пропозиції будуть направлені у вищі органи влади для врахування під час внесення змін до чинного законодавства.

На завершення відбулося обговорення актуальних питань.

За ініціативи ВГОІ «Гармонія» спілка адвокатів «PRIVE» зробила приємний подарунок уманським дітям з вадами зору, подарувавши збірку «Золота Гора», надруковану шрифтом Брайля.

8 липня 2017 року учасники семінару продовжили роботу практичним вивченням досвіду роботи структур управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради.

Розпочали з відвідування Центру реабілітації дітей з інвалідністю «Пролісок». З вступним словом виступила начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер. Вона розповіла про роботу з дітьми з особливими потребами, плани на майбутнє та показала досягнення Центру. Всі гості були здивовані великими масштабами проробленої роботи.

Учасники семінару також відвідали Реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами по вул. Комарова 7б, який вразив поставленою роботою по наданню реабілітаційних послуг по типу санаторних та найновішим сучасним обладнанням.

Бажаючі мали змогу ознайомитись з роботою Комплексу надання соціальних послуг бездомним, звільненим та особам з залежностями, який є єдиною соціальною установою в Черкаській області, де надаються соціальні послуги вищезгаданій категорії громадян.

Учасники заходу також побували в управлінні праці та соціального захисту населення, де ознайомились з документаційною базою, побачили практичне втілення процесу обслуговування населення та отримали консультації фахівців по напрямках.

На завершення всіх бажаючі провели час в мальовничій перлині Умані-дендропарку «Софіївка».

Семінар безумовно залишив гарні враження, кращі надбання та досвід по роботі з людьми з особливими потребами поширюватиметься по Україні, а підготовлені пропозиції вкотре привернуть увагу владних структур до створення умов для комфортного життя в соціумі особам з інвалідністю.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *