25-річний ювілей Товариства Поляків м. Умань «Огніско»

2-3 червня 2017 року наше місто приймало почесних польських гостей. Серед них: Пан Томаш Дедарко – керівник консульського відділу Посольства Польщі в Україні, Пані Маріолія Дедарко – дружина керівника консульського відділу Посольства Польщі в Україні, пані Марія Сівко директор Польського Дому в Києві, пан Ігор Кадрьонкін, пані Галина Кадрьонкіна, пані Валентина Мельник, пан Віталій Лисецький – представники Федерації Організацій Польських на Україні.

2 червня в картинній галереї відбулась конференція з нагоди 25-річного ювілею Товариства поляків в м.Умань «Огніско».

Протягом 25 років громадська організація об’єднує поляків, які спільно вивчають рідну мову, бережуть національні традиції, популяризують минуле та сьогодення своєї історичної Батьківщини.

А починалося все з бажання католиків міста, переважно поляків, мати в Умані римо-католицьку парафію. Згодом до неї почали приєднуватись і далекі від релігії люди з польським корінням. Стало зрозумілим, що, окрім релігійної общини, необхідна і громадська організація. За рік після утворення парафії було відкрито Товариство поляків міста Умані «Огніско», що в перекладі з польської означає «Вогнище».

Товариство організовує в місті заходи з нагоди польських свят: як релігійних, так і національних. Не стояло воно осторонь створення польського – культурного Центру в педагогічному університеті, підтримує зв’язки з містами-побратимами Умані в Польщі.

Голова Товариства дружби з зарубіжними країнами Галина Кучер у своєму виступі зазначила, що м.Умань підтримує дружні зв’язки з містами-побратимами Польщі, зокрема Ланьцут, Гнєзно, Шпротава. Крім того, реалізуються спільні проекти з містами Познань, Курнік, Допєво, Шрем, Ченстохов.

Досить плідною є співпраця з польськими друзями.

9 червня 2004 року був підписаний Меморандум про співпрацю між громадами міст Умань-Ланьцут.

За цей час завдяки щорічному обміну делегаціями налагоджена тісна співпраця між освітянами, комунальниками, громадськими організаціями наших міст. Це дало можливість краще пізнати культуру та побут наших дружніх народів, вивчити досвід роботи в гуманітарній сфері та інших сферах господарювання.

За домовленістю між керівництвом міст минулого року наші представники комунальних служб вивчали досвід колег в Ланьцуті, зокрема роботу комунальних підприємств, системи роздільного збору і переробки сміття. Набутий досвід поступово впроваджується в Умані.

2 травня 2005 року була підписана Домовленість щодо встановлення співробітництва з містом Гнєзно.

Особлива увага приділяється залученню молоді до участі в різних проектах, завдяки цьому Гнєзно відвідали спортивні, творчі, художні молодіжні колективи.

Підписані угоди про співпрацю між Уманським педуніверситетом та університетом ім. Адама Міцкевича в м.Познань та Європейським колегіумом в Гнєзно.

На запрошення Президента м.Гнєзно представники медицини, соціального захисту та спортивної реабілітації з м. Умань брали участь в реалізації проекту «Співробітництво для здоров’я», в рамках якого мали можливість ознайомитись з досвідом роботи інших країн по покращенню здоров’я громадян та взяти участь у виставці екологічно чистої продукції, де були представлені зразки продукції, виробленої в нашому місті.

27 травня 2010 року в Національному дендрологічному парку „Софіївка” відбулись читання видатних творів української і польської класики – Verba Sacra, за участю представників мерії, літераторів, артистів з обох сторін.

У вересні 2010 року делегація з представників міста, які працюють у сфері економіки взяли участь у Міжнародній конференції міст-побратимів стосовно міських інвестицій.

З квітня 2012 року стартував тривалий проект, в якому взяло участь три міста – Умань (Україна), Гнєзно (Польща) та Радвілішкіс (Литва) – художньо-фотографічний пленер на тему: «Місто і його мешканці під час свят і відпочинку».

В рамках тривалого польсько-українського проекту «Пізнаємо один одного, пізнаємо себе» щороку проводиться обмін делегаціями освітян та учнів міст Умань та Гнєзно, де вони обмінюються досвідом з питань організації навчально-виховного процесу, вивчення історії, набуття мовних навичок.

За час співпраці проведено чимало інших різноманітних заходів: Міжнародний молодіжний обмін: «Гнєзно – перша столиця Польщі» та «Умань-багатокультурне місто», щорічні Міжнародні баскетбольні та футбольні турніри, Міжнародні зустрічі молодих вокалістів, проекти «Мости «Софіївки» єднають друзів», міжнародні фотоконкурси «Краса природи в моєму краї», фестивалі «Спільні риси культур України та Польщі», конкурси комп’ютерних презентацій «Моє місто» .

Традиційними є зустрічі наших друзів з міст-побратимів на святкуваннях з нагоди Дня міста Умань, які під час Вечора дружби мають можливість спілкування та культурного відпочинку.

У містах-побратимах завжди відкриті двері для гостей із співдружніх держав. Тут можна розраховувати на підтримку та розуміння, тут відбувається своєрідний «діалог культур».

За дорученням міського голови Олександра Цебрія Уманська міська рада спільно з Посольством Польщі в Україні ініціювала проект «Сквер пам’яті», в рамках якого планується залучити інвесторів, благодійників, громадські організації для відновлення достойного вигляду польського кладовища.

Галина Михайлівна привітала голову товариства Малишевську Чеславу Мар’ївну та всіх членів Товариства поляків «Огніско» з ювілеєм та висловила слова вдячності за багаторічну плідну співпрацю, за вагомий особистий внесок в справу народної дипломатії та активну життєву позицію щодо популяризації української культури на міжнародному рівні.

Перший день перебування делегації завершила презентація книги Ніни Степанівни Михайлової «Літературна біографія Уманщини».

3 червня відбулась урочиста зустріч з нагоди 25-річного ювілею Товариства поляків в м.Умань «Огніско».

За дорученням міського голови Олександра Цебрія секретар міської ради Людмила Кирилюк привітала членів Товариства поляків «Огніско» з ювілеєм та вручила подяку за багаторічну плідну працю, за вагому роль та активну участь у громадському житті міста.

На завершення гості відвідали мальовничу перлину Умані-дендропарк «Софіївка».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *