Пенсії нижчі за мінімальні

Якість життя населення значною мірою залежить від гідного пенсійного забезпечення людей похилого віку та впевненості у завтрашньому дні осіб, які працюють.

Саме пенсійне забезпечення є основною складовою системи соціального захисту населення.

Зазвичай соціальні стандарти в Україні піднімають двічі на рік – у травні й грудні, якщо в держбюджеті для цього достатньо коштів. В цьому році з 1 травня відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 року № 1801 підвищено прожитквоий мінімум для осіб, які втратили працездатність з 1247 грн. (січень 2017 року) до 1312 грн.

Із зростанням соціальних стандартів з травня місяця підвищено мінімальні розміри пенсій.

Варто звернути увагу на те, що відповідно до норм чинного законодавства мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється за наявності страхового стажу у чоловіків 35 років, у жінок – 30 років (для осіб, яким пенсію призначено до 01.10.2011 – за наявності стажу для чоловіків 25 років, для жінок – 20 років). За умови меншої тривалості стажу, пенсія за віком встановлюється в розмірі пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.

Максимальне зростання мінімального розміру пенсії становить 65 гривень, проте, не слід забувати, що розмір підвищення для кожного пенсіонера індивідуальний.

Пенсіонерам, які працюють, після звільнення з роботи пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом на дату звільнення з роботи.

На жаль, є така категорія осіб, у яких відповідно до законодавчих змін доплата до нового розміру прожиткового мінімуму не встановлена. Це жінки, які скористалися правом дострокового виходу на пенсію в 55 років, та розмір пенсії яких після зменшення розміру пенсії на 0,5 % за кожний місяць дострокового виходу на пенсію становить менше 949 грн. Таким жінкам надається щомісячна державна адресна допомога в сумі, що не вистачає до 949 грн. та виплачується протягом усього періоду одержання пенсії;

Така норма в пенсійному законодавстві викликає соціальну напругу серед населення та численні звернення громадян з приводу перерахунку пенсії. І це цілком зрозуміло, адже такі пенсії обмежуються двічі:

– пенсія зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний місяць дострокового виходу на пенсію на весь період отримання пенсії;

– пенсія не підвищується в залежності від зміни прожиткового мінімуму.

Щоб виправити цю пенсійну несправедливість, на розгляд Верховної Ради України внесено проект Закону України «Про внесення змін до пункту 7-2 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 4504 від 21.04.2016 року, яким передбачено, що таким жінкам «розмір пенсії не може бути нижчий від встановленого Законом прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність».

На даний час проект знаходиться на розгляді у Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

За більш детальною інформацією Ви можете звертатися за телефоном 3-68-41, або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9, кабінет 25.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *