День пам’яті та примирення

8 травня Україна разом з усім світом відзначала День пам'яті та примирення.

Саме 8 травня 1945 року у Берліні ратифікували Акт капітуляції нацистів. Ці дні присвячені пам’яті тих понад 60 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старикам, – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

В Україні, так само як і в світі, відзначається День пам’яті та примирення, який встановлено згідно із Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Таким чином, Україна розпочала нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Нове свято встановлене задля «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих». Вшанували цього дня воїнів, «жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни». Офіційне гасло пам’ятних заходів – «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо». 

8 травня 2017 року в день День пам'яті та примирення в Гереженівському лісі відбулось відкриття пам’ятного знаку жертвам Голокосту. Делегація з Німеччини та Бельгії, яку очолив Єлен Фріман спільно з членами ветеранської організації міста та учнями Сушківської загальноосвітньої школи ініціювали ідею відкриття пам’ятного знаку та допомогли втілити в життя .

Зі вступним словом виступив голова Єврейської общини в м. Умань Карл Йосипович Епштейн, який розповів про ті страшні події 1942 року.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Кучер Галина Михайлівна у своєму виступі зазначила, що в День пам'яті та примирення всі зібралися тут на скорботній алеї Гереженівського лісу (місцеві жителі називають його Горбовим лісом), щоб ще раз із глибоким болем згадати і відчути трагізм cторінок минулого.

Нациський окупаційний режим в Україні був одним з найжорстокіших у Європі. Криваві акції біля Гереженівського лісу тривали аж до початку 1944-го року. Більшість невинно страчених – до 10000 осіб – мирне населення, цигани, військовополонені, більшість з них євреї (12 могил).

На сьогоднішній день свідки цих подій увійшли у вічність, залишились тільки спогади наших уманчан. Єдиними мовчазними свідками цих трагічних сторінок нашої історії є ті старі дерева, які бачили останні хвилини невинно убієнних, а нерідко й заживо похоронених у лісових братських могилах людей різного віку, національності, віросповідання й роду занять, сільських і городян, бідних і заможних.

Трагічні Події, які ми сьогодні скорботно згадуємо, належать одразу до кількох великих книг: історії України, історії Другої світової та історії єврейського народу. Тому ця братська могила невинних мирних людей різних національностей – це наша спільна трагедія, трагедія, перш за все, єврейського і українського народів.

Стрімко збігають роки, увічнення героїчного подвигу полеглих воїнів та невинно страчених – це пам’ять поколінь, яку ми повинні берегти і передавати з шаною і повагою нашим дітям і онукам.

Цієї весни 2017 року виповнилася 75 річниця від початку трагічних подій у Гереженівському лісі. Неможливо без сліз розказувати, як все тут відбувалося 75 років тому.

Наша уманська громада міцно згуртувала людей різних національностей, мов і сповідань навколо основоположних цінностей – свободи, незалежності, демократії, прав людини.

Єврейська громада міста пліч-о-пліч з іншими уманчанами вносять свій вклад в розвиток міста. Місто Умань є побратимом міста Ашкелон (Ізраїль), з яким співпрацюємо в культурній, освітній, соціальній сферах та обмінюємося досвідом роботи.

Сучасна Німеччина, скинувши із себе кайдани нацизму, стала одним із флагманів Європейського Союзу, однією із головних партнерів і союзників України зараз, в боротьбі з російською агресією, і вона робить колосальний внесок у підтримку українських реформ.

Ми, представники трьох народів, як і всі українці, євреї і німці, із непростою історією стосунків, з болісним минулим зараз демонструємо нашу відданість ідеалам та принципам демократичного і толерантного світу, в якому немає місця війнам та геноцидам.

Бесараб Микола Никифорович, голова комітету ветеранів Збройних Сил України Уманської міської ради ветеранів війни зазначив, що на превеликий жаль, Голокост не обійшов стороною Україну, а Друга світова війна була трагедією для українських євреїв.

Також до слова були запрошені наші іноземні гості: Єлен Фріман – директор благодійного Єрусалимського фонду, керівник делегації; Йоганес Цинк – пастор Німеччини; Кун Кармер – засновник міжнародного благодійного фонду.

Учні Сушківської загальноосвітньої школи виступили з концертом- реквіємом в пам'ять про тих людей, які загинули в ті страшні часи.

На завершення равин з Ізраїлю Хайм Єйсен прочитав молитву за загиблими.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *