Семінар з питань змін до порядку призначення житлових субсидій з 1 травня 2017 року

4 травня 2017 року відбувся семінар з питань змін до порядку призначення житлових субсидій з 1 травня 2017 року.

Для участі в семінарі були запрошені: начальник відділу житлово-комунального господарства Харченко Віталій Петрович, начальник об’єднаного управління пенсійного фонду України Черкаській Області Кузнець Анатолій Михайлович, підприємства надавачі житлово-комунальних послуг населенню, голови ОСББ, голови квартальних комітетів, голови громадських організацій соціального спрямування, члени постійної комісії міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення, працівники управління праці та соціального захисту населення та Центру соціальних послуг.

Зі вступним словом виступила заступник міського голови Лозінська Жанна Петрівна, яка доповіла про роботу, що проводиться в м. Умань по призначенню уманчанам житлових субсидій.

Начальник управління праці Кучер Галина Михайлівна в своєму виступі зазначила, що закінчився опалювальний період і мешканців міста турбує питання призначення житлових субсидій на наступний період. Адже єдиним механізмом соціального захисту в умовах різкого підвищення цін на житлово-комунальні послуги залишається програма житлових субсидій.

В м. Умань проживає понад 85 тис. населення і майже 80 % з них користується субсидією.

Станом на 01.05.2017 року кількість домогосподарств, що одержують субсидії становить майже 21,5 тис., а опрацьовано майже 23 тис. звернень Для порівняння у 2015 році – 13,4 тис.

На сьогодні термін дії всіх субсидій закінчився. Тому, відповідно до Положення про порядок призначення населенню субсидій, управління зобов’язане призначити субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, без особистого звернення громадян. Для цього спеціалістам управління необхідно зібрати всю інформацію про склад зареєстрованих, відомості про загальну площу, комунальні послуги і доходи зареєстрованих осіб.

Робота з призначення субсидії на наступний термін починається із реєстрації всіх особових справ, термін дії яких закінчився у квітні 2017 року.

Потім формуються запити на всіх зареєстрованих заявників в організації-надавачі житлово-комунальних послуг про розмір платежів, склад зареєстрованих, забезпеченість загальною площею.

Одночасно формуються запити про доходи зареєстрованих осіб у Державну фіскальну службу, Пенсійний фонд та інші установи, де можуть бути отримані доходи. Ці запити опрацьовуються лише під час розгляду кожної особової справи індивідуально.

Після надходження програмного забезпечення, в міру надходження відповідей на запити проводитиметься призначення субсидії на наступний термін.

В ході призначення субсидій на наступні 12 місяців, спеціалісти управління аналізують призначення субсидії кожного одержувача, адже протягом періоду, за який враховуються доходи, у зареєстрованих осіб, можливо, відбулись зміни щодо джерела доходу або відсутня інформація про задекларовані доходи у Державній фіскальній службі (це доходи від здачі земельного паю в оренду, стипендія, аліменти, тощо).

Крім того, працівниками відділу персоніфікованого обліку одержувачів пільг буде проведена масова робота щодо перевірки права на пільги та призначення пільг за особистим зверненням тим категоріям громадян, які надали перевагу субсидіям, а не пільгам в опалювальний період, а це обробка 4 тисяч звернень. Така ж робота проводиться щодо призначення за кошти міського бюджету додаткових пільг учасникам АТО та іншим категоріям громадян з урахуванням субсидії відповідно до програми «Турбота» (1,0 тис. звернень).

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 року № 300 внесено зміни у Положення стосовно обрахування доходу для призначення субсидій, а саме:

1) субсидія призначається, виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за чотири квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

У травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за період з квітня попереднього року по березень поточного року включно.

2) при призначенні субсидії до сукупного доходу не враховується допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.

3) для працездатної особи, середньомісячний дохід якої менший від прожиткового мінімуму, або студентів, які навчалися за денною формою навчання, але в яких відсутній дохід, у розрахунок субсидії включається місячний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховується дохід.

4) для працездатної особи, у якої відсутні доходи у розрахунок субсидії включається місячний дохід на рівні двох прожиткових мінімумів, встановленого для працездатних осіб.

В окремих випадках за рішенням комісії по призначенню соціальних допомог для осіб, що опинилися в складних життєвих обставинах, у розрахунок субсидії може включатися місячний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

5) для працездатної особи, середньомісячний дохід яких менший від прожиткового мінімуму, але яка отримувала пенсію, стипендію, допомогу при народженні, допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, допомогу по догляду за інвалідом 1 та 11 групи внаслідок психічного розладу, допомогу по безробіттю, у розрахунок субсидії включатимуться фактичні розміри отриманих доходів.

6) у разі, коли на час звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, який декларує в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи тільки пенсію, до її середньомісячного доходу враховується розмір пенсії за такий місяць.

Також надана можливість призначати субсидію для домогосподарств, що складаються з однієї чи двох непрацездатних осіб на площу, що становить 75 кв. метрів без звернення на комісію, а було на 48,87 кв.м. на сім’ю із одного зареєстрованого+13,65 кв.м. на кожну наступну зареєстровану особу.

Відбулись зміни у термінах призначення субсидій на опалювальний період для домогосподарств, які користуються газовим чи електричним індивідуальним опаленням. Відтепер субсидія на опалювальний сезон для цієї категорії розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Після закінчення опалювального періоду невикористана сума субсидій на оплату послуги з теплопостачання, постачання холодної води і водовідведення, послуг газо- та електропостачання для індивідуального опалення повертається до бюджету в повному обсязі.

Проте, в разі економного використання енергоносіїв, частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення станом на 1 травня, що в грошовому еквіваленті не перевищує вартості 100 куб.м. газу або 150 кВт. ел. енергії буде перераховано на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі на підставі списків таких осіб із зазначенням суми невикористаної субсидії, наданих управлінню підприємствами-надавачами послуг до 1 червня.

Виплата буде здійснюватись на підставі особистої заяви заявника, поданої до 1 вересня до управління праці та соціального захисту населення.

Відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, здійснюється одержувачем субсидії самостійно. На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим.

Тому, крім масового призначення субсидій на наступний термін, у травні, управління зобов’язане ще і повідомити одержувача про необхідність подання зазначеної заяви.

Особливу увагу в постанові звернено на обов’язок одержувача субсидії щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії.

В разі отримання від організацій-надавачів послуг інформації про прострочену понад два місяці заборгованість, субсидія на наступний строк не призначається, про що управління інформує особу. Поновлення нарахування субсидії здійснюється тільки після документального підтвердження сплати боргу або укладення договору на реструктуризацію.

З 1 травня 2017 року змінився розмір середнього прожиткового мінімуму на особу і становить 1624 грн. (був 1544 грн.). Це впливає на визначення розміру обов’язкового відсотку платежу при призначенні субсидії, який розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї.

З 1 травня 2017 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2017 року № 51, відповідно до якої переглянуті окремі соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами з урахуванням фактичного споживання енергоносіїв домогосподарствами, які застосовуються для призначення житлових субсидій в опалювальний період.

Це стосується енергоносіїв для опалення житлових приміщень. Зокрема, зменшено соціальні нормативи використання для:

– природного газу для індивідуального опалення: з 5,5 куб. метра до 5,0 куб. метра на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць

– електричної енергії для індивідуального опалення: з 65 кВт год до 51 кВт год на 1 кв.метр опалювальної площі на місяць.

-теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) абонентам, житлові будинки яких обладнані будинковими приладами обліку: з 0,0548 Гкал до 0,0431 Гкал на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць.

Також переглянуті коригуючі коефіцієнти для розрахунку розміру витрат електричної енергії, природного газу на потреби опалення в багатоповерхових будинках.

Для Черкаської області коригуючі коефіцієнти становлять:

– для 1-2- поверхових будинків – 1,091 (не змінено);

– для будівель на 3 і більше поверхів – 0,795 (був 0,636).

На прикладі умовного розрахунку норми змінюються таким чином:

– у приватному будинку площею 44 кв. метри норма газу для опалення зменшиться з 264куб.метрів до 240 куб. метрів;

– у квартирах із індивідуальним газовим опаленням площею 44 кв. метри норма газу збільшиться з 154 куб. метрів до 175 куб. метрів;

– у квартирах із індивідуальним електричним опаленням площею 44 кв.м. норма Квт год зменшиться з 1819 Квт год до 1784 Квт год;

– у квартирах із центральним опаленням із лічильником площею 44 кв. метри норма Гкал зменшиться з 1.03 Гкал до 0,81 Гкал

Особисто звертатись за призначенням субсидії на новий термін не потрібно.

Одержувачам субсидії необхідно звернутись до управління тільки у разі, якщо відбулись зміни у складі зареєстрованих у приміщенні, зміни у наданні житлово-комунальних послуг, купівлі товарів чи послуг на суму понад 50 тис. грн. Також за особистим зверненням призначається субсидія на новий термін особам, які орендують житло та у випадку, якщо в опалювальному періоді заявник права на субсидію не мав.

Призначення субсидій 21,5 тис. заявників управління проводить вперше.

З метою покращення якості та оперативності обслуговування громадян, управління працюватиме в надзвичайному режимі із максимальним залученням працівників із інших відділів, безробітних, направлених міським Центром зайнятості та додаткового технічного ресурсу.

За довідковою інформацією прохання звертатись в управління праці,

каб. № 1, 2, 4 та за телефонами : 3 68 42, 3 45 26, 4 02 55.

На закінчення відбулося обговорення актуальних питань.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *