Перехід з виду на вид

На сьогодні, в Україні існує декілька видів пенсій, тому кожен може вибрати один із них, якщо за законом він має право відразу на кілька видів пенсійного забезпечення. Трапляється, що право на інший, більш вигідний вид пенсії, людина набуває з часом. Скажімо, отримуючи пенсію по інвалідності, набуває право на пенсію за віком, або пенсійонер за віком набуває право на пенсію по втраті годувальника.

Право на вибір пенсії передбачено статтею 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яка свідчить, що особі, яка має право на різні види пенсій (за віком, по інвалідності, по втраті годувальника), призначають один з видів пенсій за її вибором.

Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюють із дня подання заяви з усіма належними документами на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що містяться на час переведення в пенсійній справі.

Під час переведення з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може бути враховано заробітну плату (дохід) за періоди страхового стажу за весь період  страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року, або за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв і за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який було враховано під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Якщо ж особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати й набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, у разі переведення вперше з пенсії по інвалдіності на пенсію за віком застосовують середню заробітну плату (дохід) за три роки, що передують року звернення щодо призначення пенсії за віком.

Якщо пенсію, наприклад по інвалідності, було призначено до 1 жовтня 2011 року, а сьогодні особа досягла пенсійного віку і звертається з приводу призначення пенсії за віком, потрібно враховувати, що доплату за понаднормативний стаж буде визначено, виходячи із необхідного для призначення пенсії стажу для чоловіків 35 років, а для жінок – 30.

Для того, щоб з’ясувати доцільність переходу з одного виду пенсії на інший, особі потрібно звернутися в управління Пенсійного фонду за місцем реєстрації із заявою.

Не пізніше 10 днів після отримання заяви з усіма необхідними для переходу на інший вид пенсії документами, приймається рішення про переведення на інший вид пенсії. Виплата нової пенсії проводиться не пізніше одного місяця з дня прийняття рішення про переведення на інший вид пенсії.

За більш детальними роз’ясненнями  Ви можете звертатися за телефоном 4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9, кабінет 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *