Про застосування податкової соціальної пільги у 2017 році

Доходи громадян, нараховані їм у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) у зв'язку з трудовими відносинами, підлягають обкладанню податком на доходи фізичних осіб, основна ставка якого становить 18%. Одночасно із сплатою зазначеного податку, фізичні особи-резиденти, які одержують доходи з джерела їхнього походження в Україні, обкладаються військовим збором (1,5% нарахованого доходу).

Згідно чинного законодавства, платник податку з доходів фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподаткованого доходу, який він отримує від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.

Податкова соціальна пільга з податку з доходів фізичних осіб застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку впродовж звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує місячного прожиткового мінімуму, чинного для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. Тобто, у 2017 році граничний розмір доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, становить 2240 грн.

Відповідно до Податкового кодексу України, розмір податкової соціальної пільги залежить від категорії платників податку і дорівнює 100, 150 або 200 відсоткам від 50% прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), установленого на 1 січня звітного року  (на 2017 рік – 800,00 грн.).

На 100-відсоткову податкову соціальну пільгу (800,00 грн.) мають право:

– всі працівники, чий місячний дохід не перевищує граничний розмір доходу для отримання пільги (2240,00 грн.);

– платники податку, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років, – у розрахунку 100% на кожну дитину. Розмір граничного доходу визначається також відповідно до числа дітей – по 2240,00 грн. на кожну. При цьому, користуватись податковою соціальною пільгою на дітей має право тільки один з батьків за одним місцем роботи.

Пільга у розмірі 150% (1200,00 грн.) надається платнику податку, який:

– є одинокою матір'ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником – у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років;

– утримує дитину-інваліда – у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років;

– є особою, віднесеною до першої або другої категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

– є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад'юнктом;

– є інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства, учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (крім платника, який є інвалідом I або II групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія зазначеного закону);

– є особою, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів.

Податкова пільга у розмірі 200% (1600,00 грн.), застосовується до платника податку, який є:

– Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями "За відвагу";

– учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка у той час працювала в тилу, та інвалідом I або II групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

– колишнім в'язнем концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особою, визнаною репресованою чи реабілітованою;

– особою, яка була насильно вивезена з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками;

– особою, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда у період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року.

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати) з дня отримання роботодавцем заяви працівника про застосування пільги та документів, що підтверджують право на її застосування.

Якщо платник податку має право на податкову соціальну пільгу з двох або більше підстав, то застосовується одна пільга з підстави, яка передбачає її найбільший розмір.

За консультаціями звертайтеся у відділ оплати праці та зайнятості (кабінет № 25, телефон 3-68-41) управління праці та соціального захисту населення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *