Вплив працевлаштування на розмір пенсії

Пенсіонери – люди незаможні, тому багато хто з них не відмовиться від додаткового заробітку. Але кожен хвилюється, чи не стануть тоді платити меншу пенсію? Такі побоювання в деяких випадках можуть бути не безпідставні.

Під час прийому документів на призначення пенсії пенсіонеру видають пам’ятку, в якій, зокрема, роз’яснюється, як факт працевлаштування, звільнення з роботи може впливати на виплату пенсії або її розмір. У заяві про призначення пенсії заявник своїм підписом засвідчує те, що йому відомо, що прийняття на роботу, звільнення з роботи може вплинути на його пенсійне забезпечення, та зобов’язується своєчасно про це повідомити органи, що призначають та виплачують пенсію.

Зокрема, це стосується надбавки на утриманців, яка призначається непрацюючим пенсіонерам за віком чи по інвалідності, які мають на своєму утриманні непрцездатних членів сім’ї. Розмір такої надбавки відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» на кожного утриманця становить 150 грн., а пенсіонерам-військослужбовцям – 623 грн. 50 коп. У разі працевлаштування виплату надбавки припиняють.

Зміна розміру пенсії непрацюючим пенсіонерам також здійснюється у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – зокрема змінюється мінімальний розмір пенсії та доплата за понаднормативной стаж. Працюючим пенсіонерам пенсія перераховується після звільнення з роботи або припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на дату звільнення.

Пенсіонер втрачає статус такого, що не працює, не лише за умови працевлаштування на роботу за трудовим договором (контрактом), а й у разі укладення цивільно-правового договору, реєстрації фізичною особою – підприємцем або самозайнятою особою. Єдиним винятком є робота, пов’язана з організацією підготовки та проведення виборів. Таку роботу не вважають працевлаштуванням, і вона не впливає на розмір пенсії.     

Про свою зайнятість пенсіонер зобов’язаний повідомити органи Пенсійного фонду протягом 10 днів від початку працевлаштування чи звільнення.

Своєчасне повідомлення про працевлаштування та звільнення з роботи дозволить органам Пенсійного фонду здійснювати належні перерахунки пенсій відповідно до законодавства та забезпечить попередження небажаних переплат.

Інформацію розміщено на сайті управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради. За більш детальними роз’ясненнями Ви можете звертатися за телефоном     4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова,9, кабінет 17.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *