Виплата пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям

У відповідності зі статтею 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні. При цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того були вони на його утриманні чи ні. Виплата зазначеного виду пенсії проводиться включно по місяць досягнення дитиною 18-річного віку.

Після досягнення повноліття право на отримання даного виду пенсії мають діти померлого годувальника за умови, якщо вони навчаються на денній формі навчання:

–         у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти (школа, ліцей та інше);

–         у професійно-технічних або вищих навчальних закладах до їх закінчення, але не довше, ніж до досягнення 23-річного віку.

Дуже часто зустрічаються ситуації, коли дитина померлого годувальника у віці від 18 до 23 років у травні закінчила школу, училище, технікум або інститут, а з вересня продовжила навчання в іншому навчальному закладі або на п’ятому курсі. Раніше такі діти в літній період залишалися соціально незахищеними і пенсії не отримували.

Доповненнями до статті 36 Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з приводу призначення та індексації пенсії» визначено, що зазначена пенсія виплачується дітям, які навчаються, і в період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого, або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим.

Така перерва між навчанням не повинна перевищувати чотирьох місяців.

Окрім того, отримувач пенсії має підтвердити довідками навчальних закладів те, що він дійсно здобуває освіту за денною формою навчання.

Зазначені довідки беруться до уваги, якщо видані у період навчання чи після його закінчення. Довідки, видані до початку навчання, при призначенні пенсії по втраті годувальника до уваги не беруться.

За більш детальною інформацією Ви можете звертатися за телефоном 4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення  за адресою вул. Садова,9  кабінет 17.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *