Звіт про роботу спостережної комісії виконавчого комітету Уманської міської ради на виконання вимог Положення про спостережну комісію, затвердженого рішенням виконавчого комітету Уманської міської ради від 24 лютого 2011 року № 88

Спостережна комісія виконавчого комітету Уманської міської ради здійснює свою діяльність відповідно до Положення про спостережні комісії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2004 року № 429 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 10.11.2010 № 1042 та відповідного Положення, затвердженого рішенням виконавчого комітету Уманської міської ради від 24 лютого 2011 року № 88.

Спостережна комісія виконує основні завдання щодо сприяння установами виконання покарань у виправленні і ресоціалізації засуджених та створенні належних умов для їх утримання. Засідання проводиться відповідно до плану роботи 2 рази на місяць.

З метою проведення соціально-виховної роботи, психологічної підтримки, методичної допомоги та подальшої адаптації в суспільстві з засудженими проведено навчання щодо змін в законодавстві про призначення різних видів соціальних допомог, пенсій та надання інших соціальних гарантій.

На семінарах засуджені отримують кваліфіковані відповіді на поставлені ними запитання, що стосуються розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, порядок припинення і поновлення виплати допомоги при народженні дитини особам, засудженим до позбавлення волі, щодо влаштування до Комплексу надання соціальних послуг бездомним, звільненим особам з залежністю, поновлення документів та реєстрації. Оформлений інформаційний стенд з пам’ятками щодо призначення різних видів соціальних допомог, працює консультативна група, яка надає всебічну законодавчу допомогу.

Для засуджених осіб проводиться комплекс заходів державної підтримки, які здійснюються з метою сприяння даним особам при звільненні у працевлаштуванні, професійній переорієнтації та перепідготовці, створенні належних житлово-побутових умов, запобігання впливу на них криміногенних факторів.

Спільно з Уманським відділом поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області, Комплексом надання соціальних послуг бездомним, звільненим та особам з залежностями спостережна комісія встановлює громадянський нагляд за звільненими та проводить виховну та реабілітаційну роботу з ними протягом невідбутої частини покарання.

Налагодженими діями спостережної комісії, управлінням праці та соціального захисту населення вирішуються питання влаштування в:

Комплекс надання соціальних послуг бездомним, звільненим особам з залежностями (Дмитрушки-2);

відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання (Будинок ветеранів) Центру соціальних послуг (вул. Мічу- ріна, 7);

будинки – інтернати для психохроників, звільнених осіб з інвалідністю та непрацездатних осіб, які не мають близьких родичів, що могли б здійснювати за ними догляд.

Щодо застосування до засуджених пільг головою (членами) спостережної комісії, представниками громадських організацій порушень не виявлено. Пільги надаються згідно з чинним законодавством. Скарг від осіб, які відбувають покарання, не надходило.

Комісія бере активну участь у проведенні виховної роботи з засудженими особами, надає посильну допомогу у соціальній адаптації, контролює їх поведінку.

Впродовж 2016 року було проведено 26 засідань спостережної комісії,

розглянуто питання:

 про умовно – дострокове звільнення засуджених               – 87

 заміна невідбутої частини покарання більш м’яким           – З

роз’яснення судового рішення                                             – 1

умовно-дострокове звільнення в зв’язку з хворобою          – 1

Протягом 2016 року спостережною комісією та управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради надана допомога 210
особам, звільненим з місць позбавлення волі, з них:

відновлено документів                                                          – 10

працевлаштовано                                                                   – 2

направлено на лікування                                                      – 33

направлено до будинку інтернату                                        – 6

направлено до Центру зайнятості                                         – 2

Надана матеріальна та натуральна допомога

(одягом, взуттям, продуктами харчування)                          -110

одержали талони в лазню                                                     – 16

повернено в сім’ю                                                                 – 8

надана допомога в оформленні пенсії                                  – 8

надано талонів на перукарню                                                – 15

З метою тісної співпраці щодо соціальної адаптації звільнених осіб укладено угоду про співпрацю між управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради та Державної установи «Уманська виправна колонія (№ 129)».

Спостережна комісія співпрацює з громадськими організаціями: Центром роботи з жінками «Софія», релігійною громадою Повного Євангелія «Посольство Боже», благодійним фондом «Воля», благодійним фондом «Черкащина – територія життя».

Релігійною громадою Повного Євангелія «Посольство Боже» кожної неділі проводяться проповіді, лекції, тренінги, що повертають засуджених до реального праведного життя в суспільстві, де вони зможуть реалізувати свій жіночий потенціал, змінивши свою долю на краще, стимулом якої буде тепле сімейне вогнище та виховання дітей.

Голова спостережної комісії Кучер Г.М. проводить прийоми засуджених з особистих питань.

Комісія уважна в відношенні задоволення звернень засуджених чи осіб, які відбули покарання і повернулись до міста для постійного проживання, вирішує всі посильні питання, необхідні для адаптації і громадського становлення звільнених від засудження, проводить реабілітаційну роботу по поверненню їх до нормального життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *