З нового року постраждалі від аварії на ЧАЕС громадяни зможуть самі обирати заклад для оздоровлення

Уряд прийняв постанову від 23.11.2016 р. №854 „Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Мінсоцполітики ініціювало прийняття такого рішення з метою надання можливості найбільш соціально-вразливій категорії осіб вибирати за бажанням будь-який заклад України для санаторно-курортного лікування або отримувати грошову компенсацію замість санаторно-курортної путівки.

Із 2017 року діятиме новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, який передбачає укладання трьохсторонньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та управлінням соціального захисту населення. При цьому кожному буде забезпечено право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для оздоровлення чи відпочинку, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Крім права самостійного вибору, також постановою Уряду передбачено введення окремого обліку постраждалих громадян, які виявили бажання отримати грошову компенсацію замість путівки на санаторно-курортне лікування, і порядок виплати такої компенсації.

Для взяття на облік для забезпечення путівкою шляхом грошової допомоги громадянин, віднесений до категорії 1 подає до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради до 15 жовтня поточного року:

1)заяву про взяття на облік за формою, затвердженою Мінсоцполітики (у разі подання заяви за фактичним місцем проживання додатково подається довідка органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання про те, що громадянин, віднесений до категорії 1 не перебуває на обліку для забезпечення путівкою);

2)довідку для одержання путівки за формою 070/0;

3)копію посвідчення громадянина, віднесеного до 1 категорії (із вкладкою);

4)копію паспорта.

Строк перебування в санаторно-курортному закладі становить:

-для громадянина, віднесеного до категорії 1 – 18 днів;

-з наслідками травм хребта – 35 днів;

-для дітей з інвалідністю – від 21 дня до двох місяців. 

У разі дострокового вибуття громадянина, віднесеного до категорії 1 із санаторно-курортного закладу невикористану частину путівки (ліжко-дні) оздоровчому закладу не сплачується, а також за бажанням громадянина, віднесеного до категорії 1 здійснення доплати за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів.

Якщо особа відмовляється від забезпечення путівкою шляхом надання грошової допомоги, орган соціального захисту населення складає акт відмови від путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

За бажанням громадянина, віднесеного до категорії 1, у разі відмови від отримання санаторно-курортного лікування виплачується грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні, що встановлюється Кабінетом Міністрів України щороку.

За більш детальною інформацією звертайтеся в управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради каб. № 6, тел. 3 45 65,  067 760 85 74

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *