«Надвечір’я» з нагоди Дня людей з інвалідністю

В Умані проживає близько 6 тис. людей з інвалідністю, з них: 351 інвалід війни, 5,8 тис. інвалідів внаслідок загального захворювання, з дитинства та трудового каліцтва, 306 дітей з інвалідністю, 49 інвалідів Збройних Сил України та 30 внутрішньо-перемішених інвалідів з районів проведення АТО.

30 листопада 2016 року на зустрічі клубу «Надвечір’я» відзначали людей з сильною життєвою енергією, здатних впевнено долати виклики сьогодення попри проблеми зі здоров’ям та обмежені фізичні можливості.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер, за дорученням міського голови Олександра Цебрія привітала учасників зустрічі та поінформувала про те, що на вирішення гострих соціальних проблем людей з особливими потребами спрямовані обласні та міські програми «Турбота», «Безбар’єрна Умань», надається щомісячна матеріальна підтримка стомованим хворим. Здійснюється фінансова підтримка громадських організацій соціального спрямування, на що міською радою передбачено понад 100 тис. грн. Протягом року вже надано матеріальну допомогу з міського бюджету понад  200 особам з інвалідністю на суму майже 100,0 тис.грн., більше шестисот особам надається шефська допомога за рішенням виконкому.

Всі потребуючі мають змогу пройти курс реабілітації чи скористатися технічними та іншими засобами реабілітації, користуватися послугами протезно-ортопедичного відділення, забезпечуються безкоштовними санаторно-курортним путівками, отримують всі види виплат та компенсацій.

Всього в місті забезпечено вільний доступ людей з обмеженими фізичними можливостями до 304 об’єктів соціального призначення, 12 світлофорів обладнані звуковим сигналом, встановлено 4 світлодіодних світлофори на перехресті вулиць та 2 обладнано пристроями мовного супроводження. В Умані діє програма забезпечення медичною допомогою даної категорії громадян, на яку за 10 місяців поточного року  виділено з міського бюджету 70936,3 грн. та 30833,9 грн. передбачено на зубопротезування. Та нажаль, статистика свідчить, що чисельність інвалідів, щорічно зростає. Тому хід виконання програм соціального захисту контролюється і координується Координаційною Радою з питань соціального захисту населення, Радою  у справах інвалідів, які створені при виконкомі міської ради.

 Справжню допомогу уманчанам та людям з навколишніх районів надають 3 Центри реабілітації: Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок», Центр професійної реабілітації інвалідів та Реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами.

Діти з особливими потребами забезпечуються інклюзивним навчанням в 5-ти школах міста, оздоровленням в літньому оздоровчому  таборі санторного типу  «Мрія» Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок», мають змогу здобути робітничу професію в Центрі профнесійної реабілітації інвалідів.

На підприємствах, в установах та організаціях міста працює 1 221 людина з інвалідністю, що становить майже 8,0 % від чисельності всіх працюючих та 22% – від загальної чисельності інвалідів. На обліку в центрі зайнятості перебувало 72 особи з інвалідністю, працевлаштвано 41.

В місті створено та діє 16 громадських організацій людей з інвалідністю. Слова вдячності прозвучали на адресу Коковського Миколи, Волошиної Лідії, Бялик Ольги, Заблоцької Таміли, Нактiнiса Олександра, Сіваченко Ольги, Залевського Валерія, Березовського Юрія Левченко Віри, Петренка Георгія, Кімлача Віктора, Гриценка Михайла.

Реабілітаційно-спортивний клуб «Умань» та спортивна команда «Гармонія», є призерами спортивних змагань як в Україні так і в сусідніх державах. Спільно з відділом з питань фізичної культури і спорту постійно організовуються міські спортивні змагання серед людей з інвалідністю. Переможці також  були нагороджені на урочистостях. Почесна відзнака Федерації боксу міста Умані за популяризацію боксу та сприяння в проведенні міжнародних змагань була вручена начальнику управління праці та соціального захисту населення Галині Кучер.

Грамоти за активну громадську позицію, особистий внесок у діяльність громадських організацій та з нагоди відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю отримали Єрошова Наталія, Доніч Альбіна, Манелюк Галина Романова Ольга Глухінчук Оксана Рубльов Андрій. Подяки управління праці та соціального захисту населення та матеріальну допомогу від мецената Уманського благодійного фонду інвалідів «Союз Чорнобиль України» Лаути Володимира Володимировича отримали Черненко Сергій та Коваль Василь. Грамоти міськрайонної організації товариства Червоного Хреста Чорній Ірині та Лебідь Галині вручила голова Валентина Чорна.

Традиційно, на запитання учасників зустрічі давали відповідь  начальник управління Галина Кучер, заступник Олена Левченко, представники тепломереж та електромереж.  Люди питали за пільгове перевезення та особливості сплати за комунальні послуги у цьому місяці. Пісенний дарунок підготував ансамбль «Катюша».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *