Внески сплачено – стаж зараховано!

При зверненні громадян до Пенсійного фонду з питань оформлення пенсій часто виникають питання щодо обчислення страхового стажу. Інколи виявляються факти не зарахування деяких періодів до страхового стажу.

На сьогодні для нарахування пенсії вже не використовується поняття – безперервний  чи трудовий стаж, важливим є лише – страховий стаж.

         Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого фізична особи підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, за який щомісяця сплачувалися до Пенсійного фонду страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску. Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня, з неї сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України, то такий місяць повністю зараховується до страхового стажу та заробітна плата за цей місяць враховується для розрахунку пенсії. Але при цьому не слід забувати, що в разі сплати внесків з мінімальної заробітної плати розраховувати можна буде надалі виключно на мінімальну пенсію.

         Якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, менше мінімального рівня, страховий стаж становить неповний місяць і розраховується пропорційно нарахованої заробітної плати.

Так, розмір мінімальної заробітної плати з 1 травня 2016 року становить 1450 грн., отже  розмір мінімального страхового внеску становить 319 грн. (цей розмір визначається шляхом множення розміру мінімальної заробітної плати на ставку єдиного соціального внеску 22 %), якщо така сума внеску за місяць підприємством сплачена за кожного працюючого в повному обсязі, то до страхового стажу працівникам зараховується повний місяць.

         Нажаль, на сьогодні є підприємства, працівникам яких страховий стаж не зараховано за періоди несплати страхових внесків. Працівникам таких підприємств слід мати на увазі цю інформацію і враховувати дані обставини на майбутнє. Навіть запис в трудовій книжці про період працевлаштування та факти нарахування заробітної плати, яка відображена у звітах нічого не варті, якщо підприємство має заборгованість по сплаті внесків.

         За більш детальними роз’ясненнями Ви можете звертатись за тел.3-68-41 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9 кімната № 25.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *