Зустріч з нагоди Дня Гідності та Свободи

З метою об’єднання зусиль органів влади, громадських об’єднань та силових структур для ефективного вирішення проблем учасників АТО на базі Черкаського обласного контактного центру створений відділ «Центр допомоги учасникам антитерористичної операції».

8 листопада 2016 року відбулось  виїзне засідання Центру в Умані, на базі Реабілітаційного комплексу для людей з особливими потребами. Перед початком круглого столу  керівник Черкаського обласного центру допомоги учасникам АТО Олександр Тимошенко вручив матері загиблого Владислава Алексейчука нагороду "За оборону Донецького аеропорту"; відзнаку Черкаської облдержадміністрації "І повіє огонь новий" бійцям АТО Максиму Вакулику і Роману Чашуріну; Почесну грамоту Черкаської ОДА – волонтерам Інні Беспалько та Ользі Ситник. Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Оксана Баранова детально поінформувала учасників круглого столу про роботу, яка проводиться в місті Умань щодо соціального захисту учасників АТО та їх родин.  В місті проживає 473 родини учасників АТО, в яких виховується 367 дітей, 421 учасник АТО отримав статус учасника бойових дій, 8 інвалідів війни, 10 сімей загиблих, з яких 8 загиблих учасників АТО проживали в м. Умань, 2 в інших регіонах України, 182 сім’ї демобілізованих учасників АТО. З метою соціального захисту учасників АТО, членів їх сімей в місті утворено Центр допомоги учасникам антитерористичної операції та координаційний центр з надання допомоги особам, які потребують додаткового захисту, який двічі на місяць проводить свої засідання;  Для формування єдиної системи надання допомоги учасникам АТО утворено: в структурі Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення – відділення організації та надання соціальних послуг, в тому числі сім’ям з дітьми, учасникам АТО, їх сім’ям та внутрішньо переміщеним особам; відділення реабілітації, оздоровлення та відпочинку змішаного типу «Буг» де учасники АТО мають змогу оздоровитися із сім’ями; в управлінні праці та соціально захисту населення Уманської міської ради – сектор адаптації військовослужбовців, допомоги учасникам антитерористичної операції, депортованих та трудової міграції; комісію з питань обстеження соціально-побутових умов проживання учасників АТО та членів їх сімей, затверджено план заходів з організації роботи щодо надання їм підтримки.

Для виявлення потреб сімей учасників АТО проводиться анкетування учасників АТО, обстеження матеріально-побутових умов їх проживання, про що складаються соціальні паспорти. За результатами таких обстежень максимально вирішуються питання щодо винайдення шляхів їх вирішення. Під соціальний супровід взято 22 сім’ї учасників АТО.

затверджено міську комплексну програму щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, соціального захисту членів їх сімей та вшанування пам’яті загиблих учасників антитерористичної операції  на 2015-2017 роки.

– відкрито цільовий фонд міської ради для забезпечення мобілізаційної готовності та мобілізації, яким придбано дизпаливо, одяг, взуття, інвентар, обладнання, спецодяг та передано до військових частин, які беруть участь в АТО на суму понад 400 тис. грн., придбання медикаментів пораненому в ході проведення антитерористичної операції 4900,00 грн., придбання штучного суглобу 24300,00 грн., придбання 3-х санаторно-курортних  путівок для учасників АТО на суму 20,8 тис. грн.

8 родинам учасників АТО, які героїчно загинули під час захисту Батьківщини, вручено державну нагороду – орден «За мужність» ІІІ ступеня,   відзнаку міської ради «Почесний громадянин  м. Умань».  

Розпорядженням міського голови від 19 лютого 2016 року 6 вулиць та провулків міста перейменовано на честь загиблих учасників АТО (Пожарського Дмитра, Слонського Анатолія, Шлямара Ігоря, Миронюка Андрія, Кумановського Віктора,  Алексєйчука Владислава).

Пільги та соціальні гарантії учасникам АТО

Надається підтримка учасникам АТО та їх сім’ям за кошти міського бюджету, де міською програмою соціальної допомоги «Турбота» передбачено:

– відшкодування вартості ритуальних послуг на поховання учасників АТО та встановлення надгробку в розмірі середньої вартості ритуальних послуг в області (5 родинам загиблих учасників АТО здійснено відшкодування коштів за ритуальні послуги та спорудження надгробку на загальну суму 44,7 тис.грн.);

– надається безкоштовне харчування 293 дітям учасників АТО в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.;

– забезпечено мобільним телефоном 1 родину загиблого учасника АТО;

– надано соціально-реабілітаційні послуги в Реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами 38 учасникам АТО та 2 матерям загиблих учасників АТО.

– надаються додаткові пільги на житлово-комунальні послуги сім’ям учасників АТО та сім’ям загиблих;

– з 1 вересня 2016 року дітям загиблих учасників АТО (4 особи) встановлено щомісячну стипендію міського голови в розмірі 1000 грн., на що в міському бюджеті передбачено кошти в сумі 16,0 тис. грн.

За рахунок коштів міського бюджету надано матеріальну допомогу за кошти міського бюджету 51  особі на загальну суму 34 тис. грн.;

З обласного бюджету виплачено допомогу 8 сім’ям загиблих в ході проведення антитерористичної операції на загальну суму 400 тис. грн., 3 учасникам АТО на лікування на суму – 1,5 тис. грн.)

Виплачуються кошти державного бюджету на матеріальну допомогу військовослужбовцям, звільненим з строкової військової служби, в 2015 році 18 особам на суму 20,7 тис. грн. В 2016 році – 7 військовослужбовцям на суму 11,4 тис. грн.

Надано допомогу підприємствами, організаціями, громадою міста, міським благодійним фондом соціальної допомоги ім. О.Коллонтай та волонтерами в проведенні безоплатного поховання, поминального обіду за загиблих учасників АТО на суму понад 30,0 тис. грн.  Матеріальну допомогу  родинам загиблих та родинам учасників АТО на суму 37,2 тис. грн.

Здійснюється безкоштовний проїзд в усіх автобусах міського пасажирського транспорту членів сімей загиблих учасників АТО та учасників бойових дій з числа учасників АТО.

Медична допомога учасникам АТО

В стаціонарних відділеннях КП «Уманська міська лікарня» зроблено частковий ремонт палат для ветеранів війни та учасників АТО, працює відділення відновного лікування та створено комісію з розгляду питань, пов’язаних з лікуванням та реабілітацією учасників антитерористичної операції.

 В стаціонарному відділенні міської лікарні пролікувалось – 47 учасників АТО, 8 оформлено групу інвалідності. 

В шпиталях пролікувалось 23 учасника АТО, з них у 2015 році 5 осіб, у 2016 році – 18 осіб.

В Уманській стоматологічній поліклініці за кошти лікарів-стоматологів отримали безкоштовне лікування зубів в 2016 році 40 учасників АТО(у 2015 – 17), безкоштовне зубопротезування 8 учасників АТО(у 2015-4). Стоматологічна клініка «Перлина» безкоштовно надала стоматологічні послуги матері загиблого. В рамках проведення місячника «Дні здоров’я» оглянуто 76 демобілізованих учасників АТО.

1 поранений військовослужбовець за рахунок спонсорських коштів, забезпечений засобами реабілітації (милицями ліктьовими, крісло-колісним універсальним) та опірною палицею.

Психологічна допомога

Працює пункт психологічної допомоги із залученням студентів Уманського державного педагогічного університету ім. П.Тичини, які здобувають вищу освіту за напрямом «практична психологія».

Станом на 01.10.2016 року пройшли курс психологічної реабілітації 88 учасників АТО, з них:

–  38 учасників АТО отримали курс соціально-реабілітаційних послуг в Реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами;

  – 8 учасникам АТО проведено курс психологічної терапії практичним психологом КП «Уманська міська лікарня»;

–  з 27 учасниками АТО проведено курс терапії психологом, спеціалістом І категорії відділу комплектації Уманського військового комісаріату.

– 14 учасників АТО (у 2015-7 осіб, у 2016 -7) за направленнями управління праці отримали курс психологічної реабілітації в реабілітаційних установах України.

Професійна реабілітація:

На професійну реабілітацію для учасників АТО на 2016 рік з державного бюджету виділено 56345,00 грн. 10 осіб з числа учасників бойових дій та інвалідів війни антитерористичної операції отримують послуги із професійної адаптації – навчаються в ПП «Атіс-Авто» за професією «Водій автотранспортних засобів категорії «В». Плануємо до кінця року направити на навчання ще 7 осіб.

Санаторно-курортне лікування

Управлінням забезпечено безкоштовними санаторно-курортними путівками 22 учасники АТО, з них: у 2015 році -14 осіб, у 2016 – 8.

В 2016 році за кошти міського цільового фонду по мобілізації придбано  3 учасників АТО забезпечено  санаторно-курортними путівки в ДП «Клінічний санаторій «Хмільник».

Оздоровлення дітей учасників АТО

Забезпечено оздоровленням та відпочинком 85 дітей з числа сімей учасників АТО (в 2015 році -62), з них 69 відпочили в таборах з денним перебуванням на базі шкіл, 6 дітей -в таборі «Супермен 2016» на базі туризму і спорту «Наполеонас» під містом Шяуляй, 2 дітей загиблого учасника АТО – в ДП«Український дитячий центр «Молода гвардія»», 6 дітей -в ПП «Оздоровчий центр «Чайка»» смт. Сергіївка, Білгород-Дністровський район,  2 дітей оздоровилися в таборі санаторного типу «Мрія» Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок», у відділення реабілітації, оздоровлення та відпочинку змішаного типу «Буг» пройшли оздоровлення 13 родин учасників АТО. 

В Центрі дозвілля та відпочинку для дітей шкільного віку «Барвограй» відпочило 29 дітей учасників АТО.

Питання працевлаштування

Після демобілізації, до Уманського міського центру зайнятості звернулось 68 осіб з числа учасників АТО, 64 мали право отримання допомоги по безробіттю;   10 осіб даної категорії працевлаштовані.

Отримують послуги служби зайнятості станом на 01.11.2016  41 безробітна особа зазначеної категорії, 33 з них отримують допомогу по безробіттю, проведено 1055 профорієнтаційний заходи.

Земельні питання

Надійшло 517 заяв від осіб, з числа учасників АТО, щодо отримання земельної ділянки.

Надано дозволи 53 учасникам бойових дій (АТО) та членам сімей загиблих на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в межах міста Умань для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд.

Житлові питання

Сесією Уманської міської ради затверджено міську програму забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом у 2016 – 2020 роках, на виконання якої передбачено в міському бюджеті кошти в сумі 481,3 тис. грн. (кандидат на пільгове кредитування –Чашурін Роман)

На квартирному обліку перебуває 33 родини учасників бойових АТО, з них  2 інваліда війни, 1 родина загиблого учасника АТО, забезпечено житлом 2 родини: 1 родина загиблого учасника АТО Пожарська  І.Я. отримала двокімнатну квартиру в м. Черкасах та 1 інвалід війни І групи з числа учасників АТО Владика Віталій Вікторович – двокімнатну квартиру в м. Умань.

Інформаційно-роз’яснювальна  робота:

На сайті виконавчого комітету Уманської міської ради, управління праці та соціального захисту населення розміщена вся необхідна інформація для учасників АТО, працюють телефони «Гарячої лінії ».

Уманська міська рада, виконавчий комітет співпрацює з волонтерськими організаціями «До Перемоги», «Разом», «Допомога армії», Центром волонтерського руху та іншими волонтерськими осередками,  які організовують роботу по наданню допомоги військовослужбовцям в зоні АТО та їх родинам. Спільними зусиллями відправляються продукти харчування, речі першої необхідності та обмундирування для потреб військових в зону АТО.

На урочисті заходи з нагоди відзначення 400-річчя першої писемної згадки про м. Умань залучено учасників АТО, які під звук духового оркестру промарширували в святковій колоні міста  та сім’ї загиблих, які разом з  керівництвом міста  йшли в почесній головній колоні. 13 часникам АТО на урочистих заходах вручено Почесні грамоти виконкому та матеріальну допомогу(по 500,0 грн). 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *