Про соціальні норми споживання житлово-комунальних послуг

За результатами проведеного аналізу надання пільг і субсидій в минулий опалювальний період, з метою приведення норм споживання комунальних послуг до реальних обсягів споживання, Уряд переглянув соціальні нормативи споживання житлово-комунальних послуг та прийняв постанову від 27 квітня 2016 р. № 317, якою змінено державні соціальні стандарти у сфері житлово-комунального обслуговування.  Кабінетом Міністрів зменшено соціальні норми споживання газу на приготування їжі та підігрів води – нові норми встановлені такі самі, як для оплати спожитого газу споживачами без лічильників.

Так, з 1 травня 2016 р. зменшено соціальний норматив (норму використання природного газу) для індивідуального опалення з 7 до 5,5 куб.м на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць (в опалювальний період).

Норма газу лише для газової плити становить 7,1 куб. метра на одну особу на місяць (було – 9 куб. метрів), а за наявності газової плити та газового водонагрівача – 14 куб. метрів на одну особу на місяць (було – 18 куб. метрів).

Переглянуто коригуючі коефіцієнти для опалення – для споживачів багатоповерхівок (5 і більше поверхів) встановлено такі самі коефіцієнти як для 3-4-поверхових будівель (для мешканців 1-4-поверхових будинків коефіцієнти не змінились).

Інші нормативи не змінено. Норма водопостачання та водовідведення на одну особу становить 4 куб. метри, соціальна норма для оплати користування житлом становить 48, 87 кв. метрів на одну особу.

Змінами до Положення передбачено, що за підсумками опалювального сезону невикористані суми субсидії внаслідок економного споживання енергоресурсів, що використовувались для опалення помешкання, повертаються до державного бюджету.

 При цьому, з метою стимулювання громадян до економного споживання послуг частина невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. метрів природного газу (688 грн.) або в еквіваленті 150 кВт /год електричної енергії (у разі використання їх для індивідуального опалення106,5 грн.) зараховується як оплата послуг на наступні розрахункові періоди.

У результаті економії енергоресурсів у теплі місяці сім’я має нагоду менше платити у більш холодніші періоди.   Зекономлена сума субсидії на опалення також може бути використана і як обов’язкова плата, але  в межах опалювального періоду.

В разі змін цін та тарифів на житлово- комунальні послуги, діючі субсидії перераховуються автоматично, без звернення громадян. Розмір обов’язкової плати не змінюється.

За більш детальною інформацією просимо звертатися за адресою: вул. Садова, 9, каб. № 1, 1А, 4  та за телефонами 3-68-42,  3-45-26.

Інформація про актуальний стан нарахування субсидій постійно на контролі міської влади. Телевізійний сюжет ТК "Умань" можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=pIc6d347ZUg

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *