Оподаткування пенсій

2 червня 2016 року Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій".

Цим документом з 1 липня 2016 року передбачено підвищення розміру пенсії, з якої стягуються податки. Так неоподатковуваний розмір пенсії установлено на рівні 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – це 10 740 грн. (до 1 липня 2016 року оподатковувались пенсії, розмір яких перевищував три розміри мінімальної заробітної плати, тобто 4 тис. 134 грн.).

Також слід зазначити, що з 1 липня 2016 року податок стягуватиметься не із загальної суми пенсії, а лише з тієї частини, яка перевищує встановлені 10 прожиткових мінімумів, на сьогодні це 10 тис. 740 грн. Такий порядок оподаткування пенсій стосуватиметься як працюючих так і непрацюючих пенсіонерів.

Перевищення пенсійних виплат понад установлений розмір обкладатиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 %, до 1 липня ставка податку становила 15 %.

Так як і раніше податком на доходи з фізичних осіб не будуть обкладатися пенсії призначені учасникам бойових дій, інвалідам війни та членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців.

За більш детальною інформацією Ви можете звертатися за телефоном 3-68-41,  або   особисто  до  управління   праці  та   соціального  захисту населення  за адресою  вул. Садова, 9  кабінет 25.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *