Реформування системи надання субсидій – одна з ключових реформ у соціальній сфері

Кабінетом Міністрів України 23 вересня 2015 року прийнята постанова № 752, яка набула чинності з 1 жовтня 2015 року.

Цією постановою внесені зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого пічного побутового палива.

Відтепер субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, не залежно від того, хто являється власником особових рахунків, на загальних підставах, без розгляду звернення комісією по призначенню соціальних допомог.

В окремих випадках на підставі рішення комісії по призначенню соціальних допомог та акта обстеження матеріально-побутових умов субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла. Раніше наймач житла повинен був оформити на себе рахунки в організаціях, що надають житлово-комунальні послуги. З 1 жовтня 2015 року ця умова відмінена.

Субсидія призначається в межах соціальних норм житла та соціальних нормативів споживання послуг.

Соціальна норма житла становить 13,65 м2 на особу та додатково 35,22 м2 на сім’ю. Тобто, на одну особу – це  48,87 м2, на дві особи – 62,52 м2. Нагадуємо,  якщо сім’я складається лише з непрацездатних осіб, а площа приміщення значно перевищує соціальну норму житла, така сім’я може звернутися в комісію по призначенню соціальних допомог для призначення субсидії на збільшену площу.

У разі використання природного газу для індивідуального опалення встановлено соціальний норматив – 7 куб. метрів природного газу на 1 кв. метр площі на місяць в опалювальний період. При розрахунку норми використання природного газу для опалення застосовується коригуючий коефіцієнт. Для нашої області він становить 1,091.

Норма використання природного газу на плиту для приготування їжі становить 9 куб. метрів  на особу, а при наявності газового водонагрівача – 18 куб. метрів.

Постановою встановлені єдині для всієї України соціальні нормативи споживання холодної води та водовідведення ( 4 куб. метри на особу).

Норма використання електроенергії120 кВт на особу (якщо в приміщенні немає газового водонагрівача) та додатково 30 кВт на кожного іншого зареєстрованого, або 90 кВт (при наявності газового водонагрівача) на особу та 30 кВт на кожного зареєстрованого.

Звертаємо Вашу увагу! Якщо заявник економно використовує послуги, які вимірюються засобами обліку, то на його рахунку в організації, що надає цю послугу, залишається невикористана сума субсидії. Її можна використати при оплаті. Це зекономить Ваш сімейний бюджет. 

Субсидія призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується:

на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня;

на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня.

Відповідно до розпорядження Уманської міської ради в нашому місті розпочато опалювальний сезон з 12 жовтня 2015 року. Всім одержувачам житлової субсидії проведено автоматичний перерахунок в зв’язку з початком опалювального сезону. Повідомлення про новий розмір субсидії та обов’язкової плати буде доставлено всім мешканцям нашого міста за місцем проживання.

За більш детальною інформацією просимо звертатись в управління праці та соціального захисту населення за адресою вул.Садова, 9 каб. 1,3,4 та за телефоном 3 45 26,  3 68 42.