Про реалії та перспективи реформування соціальної сфери на ІІІ З’їзді Профспілки працівників соціальної сфери України

     DSC0640128 квітня 2015 року в м. Києві відбувся ІІІ З’їзд Профспілки працівників соціальної сфери України. На з’їзд прибули 70 делегатів від обласних організацій Профспілки, запрошені керівники установ та організацій соціальної сфери.

     В роботі з’їзду взяли також участь та виступили заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий та заступник Міністра соціальної політики Віктор Іванкевич.

     У звітній доповіді голови Профспілки Володимира Тьоткіна, виступах делегатів форуму зокрема зазначалось, що за цей час Профспілка заклала надійний фундамент для подальшого зміцнення своїх позицій як виразника інтересів спілчан. Завдяки принциповій позиції Центральної Ради й обласних рад Профспілки, профкомів первинних організацій, проведенню політики соціального партнерства, небайдужості до проблем спілчан вдалося вирішити низку наболілих проблем, не тільки зберегти, а й зміцнити Профспілку, збільшити активність і чисельність, здобути належний авторитет.

     Заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий передав привітання делегатам з’їзду від Голови ФПУ Григорія Осового. Він зазначив: у час, коли в Україні відбуваються важливі економічні та політичні зміни, зростає громадянська активність, перед профспілками постають нові завдання щодо участі в розбудові громадянського суспільства та розв’язання суспільно-політичних та соціально-економічних проблем. Тому в сучасних складних умовах профспілки мають показати приклад ефективної роботи по захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників. І Профспілка працівників соціальної сфери демонструє, що навіть у такої непростої ситуації можна і треба об’єднати зусилля для вирішення завдань, що диктує час.

   У роботі з’їзду також  взяли участь члени  Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України – голова профспілки працівників соціальної сфери Черкаської області Людмила Веселовська та начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер.

   Кучер Г.М. розповіла про досвід роботи управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради та досягнення профспілкової організації, які за підсумками роботи управлінь соціального захисту та територіальних центрів Черкаської області  займають перші місця протягом 2009-2014 років.

    Галина Михайлівна також зауважила, що чинний уряд вже здійснив низку важливих кроків у реформуванні соціальної сфери – це і реформа системи субсидій, фондів соціального страхування, системи надання пільг, але на ряду з реформуванням соціальної сфери ми користуємось застарілими нормативами чисельності працівників органів соціального захисту,  маємо низькі заробітні плати, що призводить до плинності кадрів. Наряду з додатковими функціями органів соціального захисту та обслуговуванням нових категорій (внутрішньо переміщені особи, учасники АТО ) вводяться штатні одиниці, але в межах  фонду оплати праці.  Немає Центру розвитку продуктивних сил при Мінсоцполітики України та відповідно штатної одиниці в нашому Міністерстві , яка б займалася організаційно-методичною роботою із зазначених питань.

     Розповіла про досвід роботи щодо удосконалення надання соціальних послуг шляхом приєднання до управління Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Така система управління є прогресивною, і підтвердженням цього є реалізація на базі нашого управління пілотного проекту «Національна модель надання соціальних послуг в Україні».

  Для запозичення досвіду роботи нас відвідали делегації працівників соціальної сфери з Харківської, Запорізької, Вінницької, Одеської областей.

   На з’їзді Галину Кучер втретє обрали членом Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України, а Людмилу Веселовську – членом Президії Центральної Ради Профспілки