До уваги виборців, які переселились з Донецької та Луганської областей

Згідно листа Міністерства соціальної політики №11682/0/14-14/614 від 10.10.2014, опікуючись проблемними питаннями вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей, звертає увагу на забезпеченні їх права на участь у виборчому процесі.

За оперативними даними Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій із зазначених областей до інших регіонів України переселились майже 372 тис. осіб, у тому числі майже 256 тис. осіб, які відповідно до законодавства мають право участі у виборах.

Частиною третьою статті 7 Закону України „Про Державний реєстр виборців" передбачено право особи змінити місце голосування (виборчу дільницю) без зміни виборчої адреси за зверненням виборця до органу ведення державного реєстру виборців, зокрема, на підставі особистої заяви та відповідних підтверджу вальних документів.

На сьогодні з метою вирішення питання участі у виборчому процесі вимушених переселенців та спрощення процедури зміни виборчої адреси для цих осіб Центральною виборчою комісією видано постанову від 07 жовтня 2014 року № 1529 „Про питання тимчасової зміни місця голосування виборцям, виборча адреса яких відноситься до території Донецької чи Луганської області, на період проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року".

Зазначеним нормативно-правовим актом, зокрема, встановлено, що виборці, виборча адреса яких відноситься до території Донецької чи Луганської області, при зверненні до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про тимчасову зміну місця голосування, можуть не додавати документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

Зважаючи на викладене та з метою забезпечення організації належної підготовки до позачергових виборів народних депутатів України 2014 року просимо посилити інформаційно-роз'яснювальну роботу, у тому числі за сприянням відповідних регіональних штабів, щодо наявності шляхів участі вимушених переселенців у виборчому процесі.